Bolo by zaujímavé zistiť, čo budeme jesť za 10 rokov a ako sa zmenia naše stravovacie návyky. Takisto, teda aspoň mňa zaujíma, aký bude v tej dobe spôsob prípravy a výdaja jedál. Z rôznych informačných kanálov sa dozvedáme, že budúce naše jedlo bude obsahovať menej mäsa a mliečnych výrobkov, naopak, že začneme jesť hmyz, geneticky upravené potraviny, rastlinné náhrady mäsa a podobne. Takýchto veľkých zmien v tak krátkom časovom slede z pohľadu stravovacej evolúcie sa neobávam, aj keď už niektoré zažívame, napr. rastlinný hamburger, molekulárnú kuchyňu, domáce sous-vide varenie. Ja skôr rátam s tým, že aj za dekádu neprídeme o klobásu, tlačenku, knedle a obľúbené omáčky a polievky, ale na druhej strane získame nové chute, pachy a hlavne niečo navyše, nové vnemy. V tomto článku sa chcem zamerať na to čo nás čaká v budúcnosti stravovania, zloženia jedál, ale tiež balenia a výdaja stravy.
V najbližšom období začne v stravovaní prevládať zdravý životný štýl a prím budú mať hlavne zdravé potraviny, vegetárianske, vegánske jedlá a výživové koktejly a smoothie. V dnešnej dobe už vieme, že zdravé stravovanie je dôležité pre udržanie nášho tela v špičkovej kondícii. Toto prepojenie medzi stravou a zdravím prvýkrát vyskúšal v polovici 19. storočia škótsky námorný chirurg Dr. Joseph Lind, ktorý sa zaslúžil o uskutočnenie jedného z prvých klinicky kontrolovaných pokusov. Jeho štúdia preukázala, že citrusové plody môžu chrániť námorníkov pred skorbutom. Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že používanie citrónov a limetiek na mäso a ryby, má pôvod presne z tejto štúdie a následného zvýšeného záujmu o citrusové plody v kuchyni.
V nasledujúcich 10 rokoch bude rozvíjajúca sa oblasť osobnej výživy využívať genetické testy na určenie vhodného jedálnička, aby ponúkla poradenstvo v oblasti zdravého stravovania prispôsobeného jednotlivcovi. Niektoré spoločnosti už teraz pracujú na tom, že otestujú vašu DNA a ponúknu stravovacie poradenstvo. Do roku 2030 pochopíme oveľa viac z našej genetiky a zistíme, že testovanie DNA odomkne nový spôsob stravovania tzv. prispôsobené stravovanie. Výživoví poradcovia, nutriční špecialisti, ale aj samozvaní odborníci vám budú vedieť povedať, aké druhy ovocia, zeleniny, aké druhy celozrnných potravín by ste si mali vyberať, alebo ako presne a hlavne ako často jedlo konzumovať. Jediné, čo ma na tom vyrušuje je to, že prispôsobené stravovanie môže dopomôcť ku koncu komunitného varenia jedál pre rodinu, alebo školu, inštitúciu. Preto sa bude brať v najbližšej dekáde veľký dôraz na šetrenie potravín, cirkulárnu ekonomiku pri varení, skladovaní a výdaji jedál. Vďaka novému trendu ekológie a zdravého životného štýlu sa objavia aj vo východoeurópskej kuchyni zdravé a ekologické potraviny ako riasy, rôzne rastliny, viac regionálnych potravín a v blízkom susedstve vypestovaných plodín.
Predpokladám, že za 10 rokov bude stravovanie zmenené tak, že budeme vlastne sa stravovať bez viny. Ľudstvo ako také, keď neberiem do štatistiky chudobné rozvojové krajiny, neustále priberá na váhe. Dnes má asi 40 percent všetkých dospelých ľudí nadváhu až obezitu a každý národ na Zemi je čoraz tučnejší. Choroby spojené s obezitou, ako je cukrovka dnes takisto zamestnávajú významne zdravotníctvo, ktoré je už tak dosť vyčerpané súčasnou pandémiou. Najzaujímavejšie je, že za posledných 33 rokov nedošlo k žiadnemu úspešnému príbehu o tom, že niektorá krajina dokázala zastaviť nárast počtu ľudí s nadváhou. Krátkodobým riešením je prepracovať kalorické nezdravé jedlo tak, aby malo menej tuku, cukru, solí a menej kalórií a zároveň poskytovalo rovnaké uspokojenie. Šikovnejším riešením však bude, ako som spomenul, prispôsobené stravovanie podľa našej DNA. Z hľadiska budúcnosti by nám doladenie našej stravy na základe biológie v spolupráci s novými zdravými jedlami mohlo umožniť sa stravovať bez viny.Dnešná kreativita v domácej kuchyni má niekoľko významných limitov. Vieme doma používať tlakové hrnce, zavárame, udíme, dusíme na pare, grilujeme, smažíme, pečieme. Od molekulárnej kuchyne až po koktailové guľky s tekutým dusíkom pripravujú vzrušujúce jedlá kuchári, ktorí radi prekvapia, ale len málo takýchto kulinárskych umeleckých diel sa dostane do domácnosti, pretože v reštauráciách sa spoliehajú na špeciálne vybavenie a profesionálne zručnosti. Očakávajte, že sa to bude meniť, pretože v dnešnej dobe start-upov, indiegogo, kickstarter a ďalších inovácií budú tieto zariadenia dostupnejšie. Aj dnes je možné vodný kúpeľ sous-vide, ktorý bol kedysi vyhradený pre vynikajúce reštaurácie, dokonca sa dá kúpiť za cenu lepšej panvice. V nasledujúcich rokoch bude špirálovač zatienený ručným sferifikátorom alebo pištolou na výroby peny. Pre ambiciózneho domáceho kuchára bude kreativita oveľa zábavnejšia.
Takisto sa o 10 rokov zmení príprava jedál, samotné varenie, skladovanie potravín a tiež transport a výdaj jedál smerom k zákazníkovi. Už v tomto roku firma Karakuri predstaví svojho robotického šefkuchára, ktorý dokáže variť jedlá rovnako ako kolektív kuchárov a pomocníkov v reštaurácii. Generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Karakuri Barney Wragg uviedol: „V spoločnosti Karakuri sa zameriavame na poskytovanie nových inteligentných spôsobov, ako vytvárať a pripravovať čerstvé a chutné jedlá. Stravovacie návyky spotrebiteľov v domácnosti i mimo nej sa rýchlo menia so zvyšujúcim sa dopytom po zdravších variantoch, ktoré zodpovedajú konkrétnym stravovacím požiadavkám. Tieto zmeny nenastanú iba v gastro segmente, ale úspešne sa dostanú aj do našich domácností a hlavne kuchýň. Predstavte si, že môžete poslať správu svojmu Robot-kuchárovi, keď ste na ceste do práce, a on vám pripraví recept podľa vášho výberu. Androidoví pomocníci behom chvíľky pripravia ingrediencie z chladničky, robot zabezpečí vykostenie kuracieho mäsa. Môže sa vám to zdať všelijako bláznivé, ale aj toto nás v blízkej budúcnosti čaká. Spoločnosť Moley Robotics so sídlom v Spojenom kráľovstve už vyvinula „robotickú kuchyňu“, ktorá bude uvedená na trh tento rok pre spotrebiteľov. Tento robot, ktorý sa skladá z dvoch kĺbových ramien, varných dosiek, rúry a dotykovej obrazovky, je automat, ktorý dokáže sekať, šľahať, miešať, variť a čistiť. Nie je to však milé dámy nejaký nemotorný partner, pretože každá ruka má 20 motorov, 24 kĺbov a 129 senzorov napodobňujúcich pohyby ľudských rúk. Robot sa učí zručnosti replikáciou pohybov kuchárov, ale aj vás a ich jedlá je možné vyberať prostredníctvom katalógu receptov podobného iTunes.
Takisto výdaj stravy, jedál, potravín a nápojov sa v blízkej dobe neskutočne zmení. Samozrejme, že k tomu veľkou mierou prispela pandémia Covid, kedy ľudia sa naučili chrániť si zdravie a znížili mobilitu na maximálnu únosnú mieru. Tento strach a sociálny dištanc sa bude vakcináciou znižovať, ale niektoré zmeny v nás zostanú aj do budúcna. Už pred epidémiou sa každý rokom zvyšoval percentuálny podiel vydaných jedál v jednorázovych obaloch, alebo v rozvoze jedál, oproti vydanému jedlu v stravovacích zariadeniach. Trend z Ázie a Ameriky nám ukazuje to, že budúcnosť je presne o rozvoze jedál, o kantínach s výdajnými automatmi a o tom, že si jedlo zákazník radšej skonzumuje v kancelárii, na pracovisku v kantíne, alebo doma, kde sa cíti komfortnejšie a bezpečnejšie. Návšteva reštaurácie bude skôr spoločenská udalosť, tak ako to bolo kedysi na začiatku ich vzniku.
Naša firma Menubox takisto vyvíja nové stroje na balenie jedál na výdaj a rozvoz v jednorázovych obaloch, spolupracujeme na vývoji nových obalov a samozrejme tiež ekologických misiek. Zúčastňujeme sa medzinárodného klastru 6tich firiem z rôznych krajín EÚ, kde spolupracujeme na vývoji a uvedení do praxe ekologických obalov z invazívnych rastlín. Takisto už dlhší čas vyvíjame a testujeme výdajný automat teplých jedál pre podniky, firmy a kancelárie na výdaj teplej stravy pre zamestnancov. Tento náš dlhodobý projekt bude tento rok úspešne uvedený do praxe, práve sa dokončuje objednávkový softvér a loT. Dokáže vydať každých 6 sekúnd ohriate čerstvé jedlo, ktoré bolo predtým chladené v chladiacom zásobníku. Automat vieme upraviť podľa požiadavky na výdaj od 24 až po 100 jedál z jedného výdajného stroja.
Na záver by som rád napísal, že čaká nás minimálne čo sa týka stravovania zaujímavá dekáda. Určite budeme vďaka novému spôsobu stravovania zdravší, vitálnejší a takisto sa balenie a výdaj jedla prispôsobí nášmu rýchlemu spôsobu života. V konečnom dôsledku to ruka v ruke s pozitívnym vývojom v zdravotníctve predstavuje pre človeka zvýšenie kvality a tiež dĺžku života. Pre nás vo firme Menubox je to veľká výzva, na ktorú sme sa svedomito pripravovali a tešíme sa, že budeme môcť potvrdiť pozíciu jedného z lídrov v segmente gastro balenia a výdaja jedál vo východnej Európe.Autor: Peter Chovančík CEO MenuBOX a MenuPACK®